Rekisteröidy | Kirjaudu sisään

Nipustiinan nettiputiikki


Nipustiinan nettiputiikki

Lisännyt Kirsi 3425 päivää sitten (http://iglu.net)

Tervetuloa kestovaippailun kiehtovaan maailmaan! Jos olet vielä niin alussa, että vasta ihmettelet miten vaippailuun voi hurahtaa tai miten villa muka pitää kosteutta, et ehkä ymmärrä mitä kiehtovaa voi olla vaipoissa. Niin ihmettelin minäkin aikoinaan. Tällä hetkellä mietin jo, missä yliopistossa voisin väitellä tohtoriksi vaippailusta ;)

Mikä vaippa on hyvä?

Yleisin mielessä oleva kysymys lienee, onko vaippa X hyvä ja riittääkö sen imuteho. Tähän on hyvin vaikea vastata, sillä riittävyyteen ja istuvuuteen vaikuttaa vaipan käyttäjä. Meillä riittää puolitoista vuotiaalla yövaipaksi harso+nauhavaippa ja villahousut. Toisilla alle puolivuotiaalle tämä yhdistelmä ei riitä päivälläkään paria tuntia pidempään. Hyvä keino tutustua vaippoihin on käydä joko lähimmän vaippamyyjän luona katsomassa vaippoja tai ostaa esim. nettikirppareilta yksittäisiä vaippoja ja testailla niitä. Sitten kun sopiva löytyy, voi satsata uusiin.

Mitä ja paljonko tarvitsen aluksi?

Keskimäärin kokopäiväiseen kestovaippailuun tarvitsee noin 20-30 vaippaa. Kuulostaa ehkä hurjalta määrältä, mutta mietippä asiaa siltä kannalta, että nämä vaipat ostettuasi, sinun ei välttämättä tarvitse muita enää ostella. Eikä myöskään mahdolliselle seuraavallekaan lapselle. Mutta varoituksen sana, tuskin ne vaipat tuohon pariinkymmeneen jäävät...

Yksi tapa on aloittaa harsoilla ja vaippakuorella. Harsot ovat monikäyttöisiä ja kuivuvat todella nopeasti. Vaippakuori voi olla villainen tai keinokuituinen, ”muovinen”, housumallinen tai tarra/nepparikiinnitteinen. Harson imukykyä voi tarvittaessa lisätä lisäimulla. Pienellä vauvalla, joka ei vielä liiku, pysyy harso paikoillaan ilman sen kummempaa kiinnitystä. Isommalle harson voi kiinnittää napakasti Snapilla.

Käyttönopeuden vuoksi monet valitsevat muotoonommellut sisävaipat tai aio-vaipat. Sisävaippoihin tarvitset kosteuden pitävän kuoren, mutta aio-vaipat ovat nimensä mukaisesti valmiita käyttöön (aio = all in one, kaikki yhdessä).

Onko peseminen vaivalloista?

En tiedä miksi kestovaippoihin pääsääntöisesti yhdistetään vaivalloisuus. Pesukonehan ne pesee, en suinkaan minä! Käytetyt vaipat viskataan koneeseen, pesuaine lokeroon ja painallus napista. Siinä se! No, täytyyhän vaipat vielä nostella narulle kuivumaan, mutta ei siihenkään paria minuuttia kauempaa mene. Ja tämänhän takia ne kertakäyttöiset vaatteetkin ovat niin kovin näppäriä, kun ei tarvitse pestä ;)

Pesuaineen valintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Mikäli käytät vaippoja, joissa on fleeceä, vältä saippuaa sisältäviä pesuaineita (vakiona niissä on yleensä alle 5% saippuaa, mutta se on ok). Saippua tukkii fleecen huokoset ja tekee siihen läpäisemättömän kerroksen, jolloin pisut tietysti luikertelevat lahkeesta pihalle. Valkaisuainetta tulee välttää myös, sen lisäksi että se haalistaa värejä, se on haitallista kosteussulullisille vaipoille. Mikäli käytössäsi on Kushies Ultra –merkkisiä vaippoja, valmistaja suosittelee ettei niitä pestä nestemäisellä pesuaineella, sillä se saattaa kovettaa vaipan kosteussulun. Käytä pesuainetta, jossa ei ole zeoliittia. Zeoliitti on savimaista ainetta, jota käytetään vedenpehmentimenä. Se vaatii todella runsaasti vettä huuhtoutuakseen kunnolla pesun jälkeen. Vaatteisin ja vaippoihin jäänyt zeoliittipöly saattaa aiheuttaa allergisia oireita, mutta lisäksi se saattaa tukkia koneen. Suosittelen tutustumista Kestovaippainfon pesuainetietokantaan. Sieltä löydät vaippapyykkiin soveltuvat pesuaineet.

Huuhteluainetta vaipoille ei käytetä, sillä se heikentää vaipan imukykyä. Halutessasi voit käyttää tilkan etikkaa tai kalkinpoistajaa pyykin pehmentämiseen.

Silitys on myös poissa laskuista! Sekin heikentää imutehoa, joten älä turhaan tuhlaa omaa energiaasi ja aikaasi harsojenkaan silittelyyn.

Kuorivaippoja sinun ei tarvitse pestä joka kerta, elleivät ne ole selvästi likaiset = kakkatahraiset. Käytetty kuori laitetaan ilmavasti kuivumaan ja otetaan toinen kuori käyttöön. Muutaman käyttökerran jälkeen kuori laitetaan pesuun vaippojen mukana. Villahousut tuulettuvat ja puhdistuvat itsestään esimerkiksi ulkona. Villakuorille puolestaan suositellaan käsinpesua tai jos koneessasi on hellä villapesu niin se on hyvä vaihtoehto käsinpesulle. Pesun jälkeen villakuoret huuhdotaan lanoliinissa (=villarasvaa), huuhdellaan ja liika vesi puristellaan esim. froteepyyhkeen sisällä pois. Villahousut kuivuvat noin vuorokaudessa, kuoret nopeammin.

Selvisikö kaikki?

Todennäköisesti paljon jäi vielä sanomatta. Kirjoita ihmeessä mielessäsi olevat kysymykset minulle palautelomakkeen kautta, niin lisäilen tarvittaessa juttua tänne. Suosittelen myös tutustumista Kestovaippainfon sivustoon osoitteessa www.kestovaippainfo.fi.

Ystävällisin terveisin,
Sari


Kuka äänesti tätä linkkiä